Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Κριτικές για το βιβλίο ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ
Μεγαλώσαμε και συνηθίσαμε ότι εμείς οι ΜΕΓΑΛΟΙ πρέπει να καθοδηγούμε, παιδαγωγούμε, μορφώνουμε και φτιάχνουμε χαρακτήρες και προσωπικότητες, χωρίς να ντρεπόμεθα για την ασχήμια της ψυχής μας και το κατάντημα. Όμως, φαίνεται πως η ισοπέδωση μας κούρασε και κάποια όμορφα νιάτα με την αντιπελάργηση* τους προσπαθούν να στηρίξουν το χάος και το έρεβος των ασχημιών μας. Αυτό το ύψιστο καθήκον της αποστολής ανέλαβαν και αγωνίζονται με βλέμμα οικειώσεως και λυτρωτικής επικοινωνίας να ορθοποδήσουν τον πεπτωκότα κόσμο μας. Τα ξεχωριστά νιάτα. Αυτό το ρόλο μετουσίωσε η δεκαεξάχρονη(τότε) μαθήτρια του Λυκείου με τις Σκέψεις και Ψιθύρους της, που κλίνω το γόνυ της ψυχής μου για το κάλλος της προσφοράς της. Έχω στα χέρια μου το πρώτο της έργο, ένα έργο τριών ιστοριών διαφορετικών αλλά και τόσο όμοιων που μας καλεί να σεριανίσουμε στα αίτια για να μεταβούμε στα αιτιατά τους. Αυτό το πλάσμα "το αποκάλεσαν θαύμα" και συνυπογράφω το αποτέλεσμα. Δεν εκφράζω τον θαυμασμό μου μόνο για την δομική μορφή του λόγου της, αλλά κυρίως για το ήθος και την μυσταγωγία* των εκτιμήσεων και των απόψεων της. Τρεις μύθοι εις τους οποίους αποτυπώνεται ο εσωτερικός της κόσμος, ο στοχασμός, η ενόραση, το μυστήριο του κρυπτού της στην υπέρλογη αλήθεια, ενδοσκόπηση και στην συνθετική ισορροπία των αιτημάτων της εποχής. Η εξαίρεση στην προσφορά της είναι πως αντιτάσσεται στις καταλυτικές δυνάμεις του σκότους, υπηρετεί τις άφθαρτες αξίες των ιδανικών μας, ιστορεί την αμαγάριστη αλήθεια της και την επαναγενά μνημειώνοντας το μυστήριο της παρουσίας της. Ενώ ζει την εποχή της, δεν την προσπερνά, αγωνίζεται να τη δικαιώσει με το όποιο κόστος και αυτό το ανάστημα της προπτωτικής αφθαρσίας υπηρετεί, αναβιώνει και μεταπλάθει, ενώ παράλληλα δίδει(εδώ η σημαντική της ανατομία) και προσπαθεί "δια της ατόπου απαγωγής" να μας αποδείξει ότι υπάρχει και το καλύτερο, και αυτό υπηρετεί.

25/2/2014 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

*αντιπελάργηση:η ανταπόδοση από το παιδί προς τους γονείς προχωρημένης ηλικίας των παροχών που δέχτηκε το πρώτο κατά την ανατροφή του

*μυσταγωγία:η έκσταση που δοκιμάζει ο θεατής ή ακροατής ενός εξαιρετικού μουσικού, θεατρικού κ.λπ. έργου καθώς και το ίδιο το έργο που έχει τη δύναμη να μας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Κυριάκος Βαλαβάνης συγγραφέας, δημοσιογράφος, τεχνοκρίτης γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία Αττικής το 1931. Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά. Συνταξιοδοτήθηκε ως ανώτερος υπάλληλος Τραπέζης και ασχολείται 40 χρόνια με τη λογοτεχνία. Εξέδωσε 38 βιβλία, 11 ποιητικές συλλογές, 3 παιδαγωγικά δοκίμια, μια συλλογή διηγημάτων, 4 κριτικές, απόψεις και αφιερώματα από το χώρο του και της τέχνης, ένα τόμο χρονογραφήματα, δύο μελέτες και 15 εργοβιογραφικά δοκίμια κλπ. Οι δημοσιευμένες στον τύπο κριτικές στο χώρο του πνεύματος και της τέχνης ανέρχονται σε 25 τόμους των 500 σελίδων περίπου.

Έχει πολλή ανέκδοτη εργασία κάθε μορφής λόγου, θέατρο, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο και μελέτη.
Τελείωσε την Εμπορική, το Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών της ΑΣΒΣ, το Ινστιτούτο Στελεχών Τραπεζικής Επιμορφώσεως τριετούς φοιτήσεως ως και ένα σεμινάριο αυτού «Χρηματοδοτική Λειτουργία», εξίσου επιστημονικού επιπέδου. Ως θεολογών ασχολείται με θεολογικά θέματα και έγραψε διάφορα άρθρα και μελέτες περι αιρέσεων κλπ.
Έδωσε πολλές διαλέξεις στην Αθήνα και στην επαρχία ηθικο-θρησκευτικο-κοινωνικού περιεχομένου. Παρουσίασε και παρουσιάζει το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο συγγραφέων και ζωγράφων και συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες ως μόνιμος συνεργάτης με ειδική στήλη «ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ» ή «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ» ή «ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ 7 ΤΕΧΝΕΣ».

Είναι ακόμη μέλος του Ομίλου για την διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, μέλος κριτικής επιτροπής διαφόρων λογοτεχνικών διαγωνισμών, Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), Σύμβουλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, της Οργανώσεως «Εθνικής Μνημοσύνης», σύμβουλος διαφόρων σωματείων, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, τακτικό μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Διεθνούς Εταιρίας Κριτικών Λογοτεχνίας, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της Πανελληνίου Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.). Ιδρυτικό μέλος της Κοινωφελούς Επιστημονικής Εταιρίας «Μελέτη του Πολιτισμού του Ελληνορθόδοξου Βυζαντίου «ΕΛ.ΒΥ.ΠΟ.», τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, με Δίπλωμα Τιμής Μέλος της Ακαδημίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, Σύμβουλος της Ακαδημίας Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, από το 2006 εκδίδει το περιοδικό ΚΡΙΤΙΚΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Η άποψή μου για το πανέμορφο βιβλίο "Σκέψεις και ψίθυροι" της Κωνσταντίνας Καντζιού, σε εκδόσεις Πανέκτυπον.

Το «Σκέψεις και ψίθυροι» είναι ένα βιβλίο της Κωνσταντίνας Καντζιού η οποία όταν εκδόθηκε ήταν 16,5 χρόνων. Αποτελείτε από τρεις ιστορίες που βραβεύτηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και οι οποίες είναι τόσο ίδιες μεταξύ τους όσο και διαφορετικές. Είναι τρεις ιστορίες όπου στην θέση των πρωταγωνιστών θα μπορούσε να ήταν ο καθένας μας.

Η πρώτη ιστορία «Το ταξίδι της χρυσαφένιας πεταλούδας» μας μιλάει για μια έφηβη ψυχή. Η Ναταλία προσπαθώντας να λυτρωθεί από την πραγματικότητα και από όλα όσα τις φέρνουν πόνο, καταφεύγει στο όνειρο και ενώ βρίσκεται μεταξύ συνειδητού και ασυνείδητου θέτει κάποιους στόχους ελπίζοντας πως φτάνοντας στον προορισμό της, θα απαλλαγεί από την ρουτίνα της πραγματικότητας. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι για το κυνήγι της χρυσαφένιας πεταλούδας. Συνταξιδιώτης της ο Αμβρόσιος, ένας λακωνικός νέος που μιλάει συνέχεια με αινίγματα και γρίφους. Θα καταφέρει η Ναταλία να φτάσει στον προορισμό της και να απαλλαγεί από όλα όσα βαραίνουν την ψυχή της; Τι ρόλο θα παίξει ο Αμβρόσιος που ώρες ώρες αντί να βοηθάει την Ναταλία την μπερδεύει ακόμη περισσότερο;

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό σε εικόνες και συναισθήματα διήγημα, το οποίο περνάει πολλά μηνύματα στον αναγνώστη, και τον βάζει στην διαδικασία να σκεφτεί αν τελικά αυτό που μετράει τόσο πολύ στην ζωή μας, είναι το ταξίδι ή ο προορισμός.

Η δεύτερη ιστορία «Η τσιμεντένια ζούγκλα» μας μιλάει για την Έλλη, μια έφηβη κοπέλα που ενώ είχε μια ήρεμη και όπως επιθυμούσε ζωή, κάποια μέρα χάνεται ο κόσμος κάτω από τα πόδια της από την φυγή του πατέρα της και τότε έρχονται τα πάνω κάτω στην ζωή της. Βιώνει την απέχθεια των συνομήλικων της και όντας ένα δακτυλοδεικτούμενο και μη αποδεκτό από την κοινωνία παιδί, καταφεύγει να βρει απάγκιο σε λάθος παρέες οι οποίες θα την οδηγήσουν στην χρήση των ναρκωτικών. Η Έλλη θα περάσει από πολλά στάδια και θα πρέπει να παλέψει πολύ για να ξεφύγει από τον εθισμό που προκαλούν τα ναρκωτικά. Θα καταφέρει στο τέλος να απεξαρτητοποιηθεί ; Θα μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της και με ποιον τρόπο;

Το δεύτερο διήγημα της Κωνσταντίνας μας μιλάει για την μάστιγα του αιώνα που δεν είναι άλλη από τα ναρκωτικά και για το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί αντιμέτωπος με όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις που μας αφηγείται η συγγραφέας, αν δεν έχει δίπλα του την απαραίτητη στήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον. Πρόκειται για ένα διήγημα που θα μας προβληματίσει έντονα μιας και η «τσιμεντένια ζούγκλα» είναι μια ιστορία της καθημερινότητας που τείνει να καταντήσει ρουτίνα, όπου πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.

Το τρίτο και τελευταίο διήγημα «Ένα όνειρο ιστορίας» είναι μια φανταστική απόδοση της καταστροφής της Σμύρνης. Η μικρή και περίεργη Φαίδρα προσπαθεί να μάθει τον λόγο που θρηνούν οι δικοί της για κάτι που έγινε πριν πολλά χρόνια. Τέλος στις απορίες της θα δώσει ένας ταπεινός καλόγερος ο οποίος μέσα από το όνειρο θα την σεργιανίσει στα μέρη όπου χάθηκε η γιαγιά της και επέζησε η μητέρα της. Η Φαίδρα θα δει κατάματα την καταστροφή της Σμύρνης και όλα όσα διαδραματίστηκαν εκείνα τα χρόνια. Στο τέλος του ονείρου θα συνειδητοποιήσει ότι ο ταπεινός καλόγερος που την πήρε χέρι χέρι στο όνειρο για να της δώσει τις απαντήσεις που έψαχνε, δεν είναι άλλος από τον μαρτυρικά αποθανών μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσόστομο.

Θέλοντας να εκφράσω μια αντικειμενική άποψη για το έργο της Κωνσταντίνας Καντζιού, έσκυψα επάνω στο έργο της και το διάβασα με πολύ αφοσίωση. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έφτασε μια φορά και αυτό όχι επειδή είναι δυσνόητο αλλά γιατί ήθελα να το διαβάσω ξανά και ξανά. Η γραφή της πολύ ώριμη παρά το νεαρό της ηλικίας της. Γράφει με έναν τρόπο μοναδικό που σε καθηλώνει και σου ρουφάει όλη την ενέργεια. Μέσα από τις τρεις ιστορίες οι οποίες δεν μιλάνε για αγάπες και έρωτες, καταφέρνει να περάσει πολλά μηνύματα στον αναγνώστη θέτοντας κάποια ερωτήματα και βάζοντάς τον στην διαδικασία της αναζήτησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω κείμενα της Κωνσταντίνας ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που είχα στα χέρια μου ένα ολοκληρωμένο έργο της. Η Κωνσταντίνα είναι μια έφηβη η οποία θα φτάσει πολύ ψηλά. Έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά της και επειδή είναι ένα παιδί με ταλέντο και ήθος, είμαι σίγουρος πως σε λίγα χρόνια τα βιβλία της θα διαβάζονται από χιλιάδες αναγνώστες. Οι σκέψεις της που έγιναν ψίθυροι και ευτυχώς για εμάς, κατάφερε μέσω αυτού του βιβλίου να τις μοιραστεί μαζί μας, είναι μόνο η αρχή! Σας συνιστώ ανεπιφύλαχτα να διαβάσετε το «Σκέψεις και ψίθυροι» της Κωνσταντίνας Καντζιού σε εκδόσεις Πανέκτυπον.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μια μαθήτρια της Β’ Λυκείου από το Γαλάτσι είδε το βιβλίο που έγραψε να εκδίδεται από τον κρητικό εκδοτικό οργανισμό “Πανέκτυπον”, με έδρα τον Αγιο Νικόλαο. Η Κωνσταντίνα Καντζιού, έλαβε μέρος τον Μάρτιο του 2013 στον Διαγωνισμό Συγγραφής Διηγήματος των Εκδόσεων Πανέκτυπον (με έπαθλο τη δωρεάν έκδοση του βιβλίου.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου της εξαντλήθηκε ήδη και ο εκδοτικός οίκος προχώρησε σε ανατύπωση. Ο λόγος της, βαθύς και στοχαστικός, εκπλήσσει τον αναγνώστη, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιήσει ότι εκφέρεται από ένα δεκαεξάχρονο παιδί! Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταλαντούχο νεαρή συγγραφέα στη σελίδα του βιβλίου "Σκέψεις και Ψίθυροι" (http://www.panektypon-books.com/vivlia-nikitwn-diagwnismou-dihghmatos-mart-2013/) όπου θα διαβάσετε και μερικές σελίδες από το βιβλίο της, για να πάρετε μια ιδέα για το πώς έκλεψε τις καρδιές μας και αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την έκδοση.
‘’Στον ίδιο διαγωνισμό κέρδισαν και άλλες δύο συγγραφείς, με πολύ αξιόλογα έργα. Αυτό όμως που νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, για τους νέους μας και για τον πολιτισμό είναι η επιτυχία που μπορεί να σημειώσει ένα παιδί 16 ετών, στην πρώτη του συγγραφική απόπειρα, μια επιτυχία που επισφραγίζεται και από τις πωλήσεις του βιβλίου του”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου